NoProblemo Logo

#Tip pro vedoucí zaměstnance: Jak na školení BOZP nového zaměstnance?

OBSAH PŘÍSPĚVKU

Pokud vedoucí zaměstnanci něco podceňují, pak je to právě školení BOZP nového zaměstnance na pracovišti. Často proběhne "nějaké" teoretické školení nových zaměstnanců, kdesi v zasedací místnosti, často provedené externistou. Vedoucí žijí v domnění, že tohle je naprosto dostatečné. Ale, opak je pravdou!

Ano, zaměstnanec skutečně musí být proškolen o právních a ostatních předpisech k zajištění BOZP, což se bez teoretického výkladu, nejlépe osobou, která právním předpisům rozumí, neobejde. Ale to je jen ta snadnější a co si budeme nalhávat, zbytečnější část celého procesu školení.

Mnohem podstatnější je, aby zaměstnanec získal konkrétní informace o konkrétním pracovišti. Tyto informace žádný externista, který pracoviště sotva zná, zaměstnanci předat nemůže. Je proto nanejvýše vhodné, aby praktické školení na pracovišti prováděl buď přímo vedoucí zaměstnanec nebo jím pověřený zkušený a pracoviště dostatečně znalý zaměstnanec.

A co vše by praktické školení na pracovišti mělo obsahovat?

Informací, které je zaměstnanci třeba předat, je poměrně hodně. Rozdělíme si je proto do několika skupin.

Využijte náš vzorový doklad o zácviku zaměstnance na pracovišti a všechny níže popsané skutečnosti snadno prokážete.

Pracoviště, jako takové

V prvé řadě musíte zaměstnance seznámit s pracovištěm, jako takovým. Pracoviště mu ukázat, aby se na něm dokázal orientovat. Aby poznal osoby, které se na pracovišti vyskytují, věděl, jaké se na pracovišti provádějí činnosti, která zařízení se při nich používají apod.

Prvky ve vztahu k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci

Seznamte zaměstnance se vším, co je pro něj důležité z hlediska BOZP. Nezapomeňte zaměstnanci vymezit pracovní místo, seznámit jej s komunikacemi na pracovišti, skladovými plochami, způsobem používání výtahů, významem bezpečnostního značení a bezpečnostních signálů nebo např. požadavky na úklid.

Prvky ve vztahu k požární ochraně

Co se týče požární ochrany, zaměstnanec by měl zejména znát vedení únikových cest a umístění nouzových východů, umístění a způsob použití věcných prostředků požární ochrany (např. přenosné hasicí přístroje) a požárně bezpečnostních zařízení (např. tlačítkové hlásiče požáru, požární dveře).

Nezapomínejte seznámit zaměstnance s hlavními vypínači a uzávěry energií, místy ,kde platí zákaz kouření nebo naopak místy, kde je kouření povoleno a případně i dalšími, z hlediska požární ochrany podstatnými skutečnostmi.

Prvky ve vztahu k první pomoci

Ve vztahu k první pomoci musí zaměstnanec bezpodmínečně znát umístění prostředků pro poskytnutí a přivolání první pomoci. Máte-li na pracovišti AED, rozhodně s jeho obsluhou zaměstnance seznamte.

Ostatní prvky na pracovišti

Nezapomeňte zaměstnanci ukázat, kde má sociální prostory, kde se může občerstvit, kde je pitná voda apod.

Pracovní činnost

Zacvičte zaměstnance na jednotlivé pracovní činnosti, které bude na pracovišti vykonávat. Samozřejmě je výhodné, ke každé činnosti mít zpracovaný pracovní postu, popř. také technologický postup.

Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí

Velmi podstatný je zácvik zaměstnance při obsluze strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí, které bude při výkonu pracovních činností používat. Nejen, že musíte zaměstnance seznámit s návody k obsluze jednotlivých zařízení, ale nezapomínejte zaměstnance v této obsluze i prakticky zacvičit.

Nebezpečné chemické látky a směsi

Budou-li zaměstnanci při plnění pracovních úkolů nakládat s nebezpečnými chemickými látkami a směsmi, pak je při zácviku nezapomeňte seznámit s bezpečnostními listy s těmito látkami a prakticky jim nakládání ukázat.

Osobní ochranné pracovní prostředky

Neméně důležitou kapitolou jsou osobní ochranné pracovní prostředky a jejich používání. Ukažte zaměstnanci, jak se konkrétní prostředky používají, jak se s nimi pracuje a zejména, kdy je používat musejí.

Doporučení závěrem

Vyčleňte si na zácvik dostatečný čas. Věnujte novým zaměstnancům dostatečnou pozornost. V případě nastalého pracovního úrazu může být kvalitní zácvik tím, co vás zprostí odpovědnosti. Nepodceňujte proto tuto významnou kapitolu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci!

Vít Hofman
11. 10. 2022

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

NOPROBLEMO
NOPROBLEMO

Vše pro bezpečný rozvoj vašeho podnikání!