NoProblemo Logo

#Tip pro vedoucí zaměstnance: Důvěřujte, ale prověřujte!

OBSAH PŘÍSPĚVKU

V předchozím příspěvku jsem se vedoucím zaměstnancům pokusil vysvětlit, že bezpečnost a ochranu zdraví při práci by rozhodně neměli odsouvat na druhou kolej nebo dokonce ignorovat, jelikož za ni, ve vztahu ke svým zaměstnancům, nesou odpovědnost. Dnes tedy něco málo ke kontrolám zaměstnanců, zda respektují stanovené zásady.

Proč musí vedoucí zaměstnanec zaměstnance kontrolovat?

Realita je taková, že většině vedoucích zaměstnanců se do kontrol podřízených zaměstnanců nechce. Proč? Protože jsou s nimi přátelé, kamarádi a zkrátka se bojí, že by se na ně potom zaměstnanci dívali skrze prsty, že by je za to pomlouvali či dokonce nenáviděli.

Vedoucímu zaměstnanci nikdo nebrání v tom, být se zaměstnanci kamarád. Zároveň ale, je důležité si uvědomit, že i přes kamarádské vztahy jde stále o vztah nadřízeného a podřízeného a k tomu se pojí nejen povinnosti, ale také odpovědnost.

Zpět ale k nastolené otázce: "Proč vlastně zaměstnance kontrolovat?"

Protože:

  1. nechcete, aby u zaměstnance došlo k poškození zdraví, včetně smrtelného;
  2. nechcete, aby zaměstnanec zranil jiné osoby na pracovišti;
  3. v případě úrazu chcete mít možnost zbavit se své odpovědnosti.

Zbavení se odpovědnosti

První a druhý důvod snad netřeba dále rozvádět. Jakýkoliv úraz na pracovišti je nežádoucí a přináší jen problémy a komplikace. O to zkrátka žádný vedoucí nestojí.

Pozdržím se ale u třetího důvodu.

Úrazům nelze nikdy zcela zabránit. Vždy k nějakému může dojít a věřte, že k nějakém dříve, či později, dojde i na vašem pracovišti.

Pro takové případy je zaměstnavatel pojištěný ze zákona.

Pozor ale! K pozici vedoucího zaměstnance se pojí jak hmotná, tak i trestní odpovědnost. Zákoník práce uvádí konkrétní podmínky, které musejí být naplněny, aby bylo možné se odpovědnosti za pracovní úraz zprostit. Mimo jiné, jednou z těchto podmínek je, viz písm. a), odst. (1), § 270, Zákoníku práce:

...znalost a dodržování (pozn.: právních a ostatních předpisů) byly soustavně vyžadovány a kontrolovány, ...

Chcete-li se mít možnost zbavit odpovědnosti za vzniklý pracovní úraz, soustavně kontrolujte a vyžadujte!

Nezapomínejte také na jednu ze základních myšlenek celé BOZP, vytyčenou odst. (7), § 102, Zákoníku práce.

...přizpůsobovat opatření měnícím se skutečnostem, kontrolovat jejich účinnost a dodržování a zajišťovat zlepšování stavu pracovního prostředí a pracovních podmínek.

A také nezapomínejte na základní povinnost každého vedoucího zaměstnance, jemu uloženou písm. a), § 302, Zákoníku práce:

Vedoucí zaměstnanci jsou dále povinni řídit a kontrolovat práci podřízených zaměstnanců...,

Rozhodně vás strašit nechci. Ale je třeba vyložit karty na stůl. Jste-li vedoucím zaměstnancem, bez ohledu na stupeň řízení, musíte provádět kontroly zaměstnanců, které řídíte. Nejen, že je to vaše zákonná povinnost, ale je to také činnost, díky které se můžete vyvinit ze své odpovědnosti za vzniklý pracovní úraz.

Jak na kontroly?

Je jen na vás, jak se ke kontrolám postavíte. Jaký si vytvoříte kontrolní systém. Jak často kontroly budete provádět a jak je budete případně dokládat. Tohle žádný právní předpis nestanoví. Jde o vaši odpovědnost, proto je jen a pouze ve vašich rukou, jak se k celé věci postavíte.

Níže proto jen některá doporučení, která rozhodně nechápejte jako nějaká dogmata.

Jak často kontroly provádět?

Zákoník práce hovoří o soustavnosti. Nelze jinak, než doporučit, provádět kontroly denně a dokladovat každé jedno zjištění porušení předpisů. Kromě toho, je také vhodné dokladovat i kontrolu, při které se porušení a nedostatky nezjistily, ale naopak, bylo vše v pořádku.

Jak kontroly dokladovat?

Kontroly musíte dokladovat takovým způsobem, abyste byli schopni je kdykoliv i zpětně prokázat. Musíte být schopni prokázat nejen, že jste kontrolu provedli, ale také, co jste při kontrole zjistili.

Při provádění kontrol vám může být velmi nápomocen náš vzorový formulář: "Doklad o kontrole dodržování požadavků BOZP zaměstnanci"

Jde o profesionálně připravený formulář, který vám s prováděním kontrol pomůže. Nejen, že provádění kontrol vám usnadní, navede vás, co vše si na pracovišti pohlídat, ale pomůže vám výsledky kontrol také snadno dokladovat.

Náš formulář dnes používají k plné spokojenosti stovky vedoucích zaměstnanců - našich klientů a obstál již u nejednoho auditu či státní kontroly.

Vzorový formulář si můžete zakoupit v našem e-shopu, samozřejmě ale, můžete použít i formulář vlastní.

Doporučení závěrem

Mějte se zaměstnanci otevřený vztah. Buďte upřímní. Musíte jim vysvětlit, že kontroly neprovádíte proto, abyste je "šikanovali." Smyslem kontrol je zajištění jejich bezpečnosti a splnění požadavků právních předpisů.

Pokud při kontrolách narážíte na opakující se závady a nedostatky, snažte se k jejich řešení přistupovat vždy systémově. Sedněte si společně se zaměstnanci "ke kulatému stolu" a najděte společné řešení. Zjistěte, proč opakovaně to a ono opatření porušují a najděte shodu.

Neberte kontroly jako mocenský nástroj, ale jako nástroj, který má všem na pracovišti dopomoci k tomu, aby se celí, živí a zdraví mohli po směně vrátit domů k rodinám.

Vít Hofman
10. 10. 2022
Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

NOPROBLEMO
NOPROBLEMO

Vše pro bezpečný rozvoj vašeho podnikání!