NoProblemo Logo

Význam prevence BOZP z pozice vedoucích zaměstnanců

OBSAH PŘÍSPĚVKU

Pokusím se vám vysvětlit význam úlohy vedoucích zaměstnanců v bezpečnosti a ochraně zdraví při práci na nastalém vážném pracovním úrazu. Stále totiž mezi vedoucími zaměstnanci převládá o této problematice nízká informovanost a ne každý vedoucí si uvědomuje svou vysokou odpovědnost.

Popis úrazu

Úrazem postižený zaměstnanec obsluhoval stroj. Ke konci směny, stroj vypnul na ovládacím panelu a vstoupil do něj. Pravděpodobně, za účelem čištění. Ve chvíli, kdy byl úrazem postižený zaměstnanec ve stroji, přišel jeho kolega z následující směny a stroj zapnul, čímž došlo k vážnému úrazu.

Následně byla poskytnuta první pomoc, přivolána zdravotnická záchranná služba a současně s ní se na místo úrazu dostavila také Policie ČR.

Není cílem článku rozebírat přesný mechanismus a důsledky úrazu ani to, zda byl stroj technicky v pořádku či nikoliv. Článek zaměřím pouze na velmi podstatnou část následného vyšetřování ze strany Policie ČR.

Další informace ze šetření úrazu

Zaměstnanci obsluhující stroj, měli, a to i písemně, zakázáno do stroje vstupovat za účelem čištění a údržby, jen po vypnutí stroje na ovládacím pultu.

Pokud obsluha stroje cítí potřebu, provést čištění stroje, je její povinností kontaktovat vedoucího směny (který je na pracovišti trvale k dispozici). Vedoucí směny měl dále za úkol zvážit, zda je čištění skutečně nutné a pokud ano, zajistit bezpečné odstavení stroje (odpojením od zdroje elektrického proudu).

Co zajímalo Policii ČR?

Policie ČR se zajímalo samozřejmě o velkou spoustu informací, souvislostí a o samotné místo úrazu, včetně jeho označení příslušnými bezpečnostními tabulkami. Především se však zaměřili na několik bolestivých otázek.

První z nich zněla, cituji:

Je vám známo, že by to nebyl první případ výše uvedenému, že stroj vypnul a šel dovnitř čistit?

Následně Policie ČR zaměstnavateli položila tyto otázky, opět, cituji:

  1. Zaslání předpisu k ovládání předmětného stroje, jeho čištění, údržbě apod.
  2. o sdělení, proč byla vedením firmy tolerována několik měsíců běžná praxe, že při čištění stroje byl vypínán obsluhou (zaměstnancem) přímo tlačítky na stroji a ne na pracovišti tzv. velínu (u vedoucího provozu).

Interní šetření

Při interním šetření se zjistilo, že zaměstnanci obsluhující stroj opravdu několikrát stroj čistili, aniž by o tom uvědomili vedoucího směny. Proč? Zkrátka z lenosti. Jiný důvod v tom není.

Také se zjistilo, že zaměstnanci pracoviště byli vedoucími směn opakovaně napomínání, za porušení pracovních postupů a bezpečnostních opatření. I zaměstnanci obsluhující jiné stroje nebo provádějící na pracovišti jiné činnosti potvrdili, že vedoucí směn je skutečně napomínali a nevhodné chování jim vytýkali. Tedy z tohoto pohledu vedoucí skutečně fungovali.

V praxi se však ukázalo, že vedoucí zaměstnanci o takovém napomínání, vytýkání, upozorňování, nevedli žádné prokazatelné doklady.

Ach ta nápravná opatření...

Pak je také otázkou a to velmi podstatnou, zda se takové upozornění dá považovat za dostatečné opatření. Zda neměly být uplatněny srážky ze mzdy, převedení zaměstnance na jinou, méně rizikovou práci, případně také technické úpravy pracoviště nebo zkrátka až propuštění zaměstnance pro opakované porušování pracovní kázně.

Vše je teď předmětem šetření a jak to celé dopadne, je zatím otázkou.

Mohlo by se vám hodit

Závěr

Pracovní úraz jen dokazuje skutečnost, že role vedoucích zaměstnanců na všech stupních řízení v otázkách bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je nezastupitelná. Vedoucí jsou ti, kteří na pracovišti bezpečnost zajišťují. Porušování stanovených opatření svými podřízenými zaměstnanci nesmí tolerovat a musí vždy činit dostatečná nápravná opatření.

K dobru vedoucích zaměstnanců pak je samozřejmě skutečnost, že vedoucí celý tento princip bude schopen kdykoliv písemně doložit. Ideální jsou písemné záznamy o kontrolách, upozorněních a to včetně podpisů napomínaných zaměstnanců.

Související právní předpisy

Odst. (2), § 101, Zákoníku práce, úz

Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci uložená zaměstnavateli podle odstavce 1 nebo zvláštními právními předpisy je nedílnou a rovnocennou součástí pracovních povinností vedoucích zaměstnanců na všech stupních řízení v rozsahu pracovních míst, která zastávají.

Odst. (7), § 102, Zákoníku práce, úz

Zaměstnavatel je povinen přizpůsobovat opatření měnícím se skutečnostem, kontrolovat jejich účinnost a dodržování a zajišťovat zlepšování stavu pracovního prostředí a pracovních podmínek.

písm. a), § 302, Zákoníku práce, úz

Vedoucí zaměstnanci jsou dále povinni řídit a kontrolovat práci podřízených zaměstnanců a hodnotit jejich pracovní výkonnost a pracovní výsledky,

písm. c), § 302, Zákoníku práce, úz

Vedoucí zaměstnanci jsou dále povinni vytvářet příznivé pracovní podmínky a zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví při práci.

Vít Hofman
16. 11. 2022

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

NOPROBLEMO
NOPROBLEMO

Vše pro bezpečný rozvoj vašeho podnikání!